Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Φιλολογίας

ΤΟΜΕΙΣ

Το Τμήμα Φιλολογίας διαιρείται σε τέσσερις Τομείς, οι οποίοι συντονίζουν τη διδασκαλία μέρους του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο πεδίο ή πεδία της επιστήμης.

Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας

Αντικείμενο μελέτης της Βυζαντινής Φιλολογίας αποτελούν η Ελληνική γραμματεία και φιλολογία από τον 4ο  αι. μ.Χ. ως το 1453, η μεταβυζαντινή παράδοση, ο Βυζαντινός γραπτός πολιτισμός (ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο) και η Ελληνική Παλαιογραφία και Κωδικολογία. Περισσότερα

Η Λαογραφία ασχολείται με εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού στον αγροτικό και τον αστικό χώρο, με την επιστημονική μελέτη και διδακτική της λογοτεχνίας κα με την πολιτιστική διαχείριση.

Τομέας Γλωσσολογίας

Η γλωσσολογία ασχολείται με την επιστημονική μελέτη της γλώσσας και περιλαμβάνει μια πληθώρα κλάδων που εξετάζουν, μεταξύ άλλων, τη δομή και τους τύπους των γλωσσών, τη χρήση της στα κοινωνικά περιβάλλοντα με ποικίλους επικοινωνιακούς στόχους, την κατάκτηση, εκμάθηση και διδασκαλία της γλώσσας, τις βιολογικές και γνωστικές πτυχές κ.ά. Οι απόφοιτοι του Τομέα, εκτός από την απασχόλησή τους στο χώρο της εκπαίδευσης, μπορούν να εξειδικευτούν επιστημονικά και να εργαστούν σε τομείς όπως η λεξικογραφία, η πληροφορική, η νομική, η διαφήμιση, η μετάφραση, η εκδοτική επιμέλεια κ.λπ.

Περισσότερα...

Τομέας Κλασικής Φιλολογίας

Αντικείμενο της Κλασικής Φιλολογίας είναι η συστηματική μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γραμματείας σε ολόκληρο το χρονικό και θεματικό τους εύρος με στόχο την κατανόηση των αρχαίων κειμένων και του πνευματικού τους περιεχομένου, την ανασύνθεση των αισθητικών και ιδεολογικών τους πτυχών καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής τους διάστασης στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Την Κλασική Φιλολογία απαρτίζουν η Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, η Λατινική Φιλολογία, η Παπυρολογία, η Κωδικολογία και η Παλαιογραφία, η Επιγραφική.

Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας

Γνωστικά αντικείμενα αποτελούν η Μεσαιωνική Λογοτεχνία (11ος-15ος αιώνας), η Αναγέννηση στην Κρήτη (16ος-17ος αιώνας), ο νεοελληνικός Διαφωτισμός (18ος αιώνας), η Ποίηση και Πεζογραφία του 19ου αιώνα, η Ποίηση και Πεζογραφία του 20ού αιώνα, η Νεοελληνική κριτική, η Θεωρία Λογοτεχνίας και η Συγκριτική Φιλολογία.