Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Φιλολογίας

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σεμινάρια Πληροφοριακής Παιδείας

Η Πληροφοριακή παιδεία ή Πληροφοριακός Γραμματισμός είναι μία ρευστή και πολυδιάστατη έννοια, η οποία αναφέρεται σε ένα σύνολο δεξιοτήτων και πρακτικών που συνδέονται με την αναζήτηση, συλλογή, οργάνωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των πληροφοριών για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Είναι γεγονός πως η ανάγκη του ανθρώπου για πληροφόρηση είναι καθημερινή και αδιάκοπη στην προσωπική, εκπαιδευτική και επαγγελματική του ζωή. Ωστόσο, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, που είχε ως συνέπεια την απότομη αύξηση του όγκου των παραγόμενων πληροφοριών, δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό όλους όσους δεν ήταν πληροφοριακά εγγράμματοι, στο να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Εδώ θα εστιάσουμε στην Πληροφοριακή Παιδεία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου οι φοιτητές/τριες καλούνται να μάθουν πώς να εντοπίζουν, μέσα στις αναρίθμητες πηγές πληροφόρησης, τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να εκπονήσουν εργασίες διαφορετικής στόχευσης. Για τον σκοπό αυτό οργανώνουμε εργαστηριακά σεμινάρια και workshop Πληροφοριακής Παιδείας που θα τους/τις βοηθήσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

 

Αρχείο προηγούμενων σεμιναρίων - workshop

e-class

Στο e-class υπάρχει το μάθημα με τίτλο: Εργαστηριακά σεμινάρια Πληροφοριακής Παιδείας (PHIL1794).

Προσφερόμενα σεμινάρια: Χειμερινό εξάμηνο 2024-2025

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 προσφέρονται στο χειμερινό εξάμηνο δύο Workshop, που έχουν διάρκεια τρεις (3) ώρες το κάθε ένα.

1. Workshop: Στρατηγική αναζήτησης επιστημονικής πληροφορίας 

Σε ποιους απευθύνεται: Προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των ανθρωπιστικών επιστημών που θέλουν μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις, να μάθουν πού και πώς θα αναζητήσουν επιστημονικές πληροφορίες για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Διάρκεια: 3 ώρες

2. Workshop: Διαχείριση βιβλιογραφίας μέσω συγκεκριμένων εργαλείων 

Σε ποιους απευθύνεται: Προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των ανθρωπιστικών επιστημών που θέλουν μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις, να μάθουν πώς θα διαχειρίζονται τη βιβλιογραφία χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία όπως για παράδειγμα το Mendeley κ.ά. 

Διάρκεια: 3 ώρες

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Προσφερόμενα σεμινάρια: Εαρινό εξάμηνο 2024-2025

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 προσφέρεται στο εαρινό εξάμηνο, τον μήνα Μάρτιο, ένα Workshop, που έχει διάρκεια ενενήντα λεπτά (90 min). Δείτε την αφίσα

Workshop: Εξερευνώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέες Προοπτικές για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (μέρος πρώτο)

Ας ταξιδέψουμε στον συναρπαστικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης! Σε αυτό το workshop, θα δούμε πώς τα πιο σύγχρονα εργαλεία μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που μελετάμε τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Μαζί, θα μάθουμε πώς να συνεργαζόμαστε με την τεχνολογία για να θέτουμε ερωτήματα που ανοίγουν νέους ορίζοντες και να αξιοποιούμε δεδομένα με ευρηματικότητα και ακρίβεια. Με πρακτικά παραδείγματα και hands-on δοκιμές, θα ανακαλύψουμε ποια εργαλεία ταιριάζουν στις ανάγκες μας και πώς μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στην ερευνητική μας πρακτική, διατηρώντας πάντα μια κριτική ματιά.
Ένα ταξίδι γνώσης, φαντασίας και καινοτομίας σας περιμένει!
Σε ποιους απευθύνεται: Προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των ανθρωπιστικών επιστημών που θέλουν να αξιοποιήσουν την AI στην έρευνά τους.
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Ελάτε να δούμε μαζί πώς η AI μπορεί να γίνει ο σύμμαχός μας στην έρευνα!
Τι θα μάθετε:
Επισκόπηση των κορυφαίων εργαλείων ΤΝ για φιλολογικές και ανθρωπιστικές μελέτες
Πρακτικές τεχνικές για τη διατύπωση αποτελεσματικών ερευνητικών ερωτημάτων με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Κριτήρια επιλογής του κατάλληλου εργαλείου ΤΝ ανάλογα με το είδος της έρευνάς σας
Πρακτική εξάσκηση με επιλεγμένα εργαλεία που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο προσέγγισης του ερευνητικού σας υλικού

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης όταν ολοκληρώσουν τα δύο μέρη του σεμιναρίου.

Αιτήσεις συμμετοχής

Επιλέξτε το είδος του σεμιναρίου καθώς και την ημέρα και ώρα που θέλετε να το παρακολουθήσετε και συμπληρώστε στη φόρμα τα στοιχεία σας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε περίπτωση που ο αριθμός υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων υπολογιστών. Οι φόρμες που δεν δέχονται απαντήσεις, είναι είτε γιατί έχει περάσει η ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου είτε γιατί έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων.

Workshop: Εξερευνώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέες Προοπτικές για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (μέρος πρώτο)
                
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, ώρα 09.00-10.30 (Competed)                  

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, ώρα 10.30-12.00 (Competed)                   

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, ώρα 12.00-13.30 (Competed)                   

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, ώρα 13.30-15.00 (Competed) 

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ώρα 09.00-10.30 (Sold out)               

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ώρα 10.30-12.00 (Sold out)

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ώρα 12.00-13.30 (Sold out)

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ώρα 13.30-15.00 (Sold out)

Τα σεμινάρια του εαρινού εξαμήνου ολοκληρώνονται με τη λήξη του. Θα βγει νέα ανακοίνωση για τα σεμινάρια που θα ακολουθήσουν μετά τις 20 Μαρτίου του 2025.

Σεμινάρια κατόπιν συνεννοήσεως

Εκτός από τα σεμινάρια που αναφέραμε, υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν συνεννοήσεως με τους διδάσκοντες, να οργανώσουμε σεμινάρια που θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες φοιτητών, όπως, για παράδειγμα, η χρήση εργαλείων διαχείρισης βιβλιογραφικών παραπομπών (όπως π.χ. το Mendeley), η παρουσίαση μίας συγκεκριμένης βάσης δεδομένων (όπως π.χ. το JSTOR) κλπ.

Στοιχεία επικοινωνίας

philinfolab@phil.uoa.gr+30 210 727 7660
Φιλοσοφική Σχολή, Εργαστήριο Πληροφορικής, Νέα πτέρυγα 801, Αίθουσα 1, 8ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 157 72, Αθήνα

Ώρες συνεργασίας με φοιτητές: Κατόπιν συνεννοήσεως μέσω email (philinfolab@phil.uoa.gr ή kpapadop@phil.uoa.gr)