Αρχική » Τομείς » Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας » Μέλη ΔΕΠ ΜΝΕΦ Βιογραφικά » Peggy Karpouzou

Πέγκυ Καρπούζου

Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας

pkarpouzou@phil.uoa.gr

Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας
ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου
157 72 Αθήνα
Τηλ.: +30-210-7277918 (Κυψέλη 609)

Ώρες επικοινωνίας: Πέμπτη 13.00-15.00.

Οι ώρες επικοινωνίας ισχύουν μόνο κατά την περίοδο διδασκαλίας. Στην εξεταστική περίοδο παρακαλώ επικοινωνήστε με email.

 

H Πέγκυ (Παναγιώτα) Καρπούζου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας. Σπούδασε Φιλολογία (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παν/μιο του Salzburg. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο PARIS III-Sorbonne Nouvelle. Έλαβε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και ερευνητικές υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. και από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Δίδαξε Θεωρία της Λογοτεχνίας, Νεοελληνική Φιλολογία και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμιο Πατρών (2003-2011), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2005-2008) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2006-2008). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στο χώρο της Ποιητικής, της Αφηγηματολογίας, της Κριτικής της Κριτικής και της Πολιτισμικής Κριτικής (θεματικές της μετανεωτερικότητας, της ταυτότητας και των σύγχρονων τεχνολογιών μέσα από την αμφίδρομη σχέση λογοτεχνίας, επιστημονικού λόγου και κοινωνικο-φιλοσοφικού στοχασμού). Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Παν/μιου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS –ΙΤΕΜ). Έχει συνεργαστεί με τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο για τη σειρά «Θεωρία και Κριτική της  λογοτεχνίας». 

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, δικτύων και συντακτικών επιτροπών περιοδικών στα ερευνητικά της πεδία και είναι Editor in Chief του επιστημονικού περιοδικού Journal of Ecohumanism.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

https://uoa.academia.edu/PeggyKarpouzou