Αρχική » Τομείς » Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας » Μέλη ΔΕΠ ΜΝΕΦ Βιογραφικά » Lito Ioakimidou

Λητώ Ιωακειμίδου

Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας

lioaki[at]phil.uoa[dot]gr

 

Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας
ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου
157 03 Αθήνα
Τηλ.: +30-210-7277305 (Κυψέλη 604, 6ος όροφος)

Ώρες επικοινωνίας: Πέμπτη 15.30-17.00 (κατά προτίμηση, ύστερα από ηλεκτρονική επικοινωνία). Δυνατότητα τηλε-συνάντησης με zoom ή webex, οποιαδήποτε άλλη μέρα, κατόπιν ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Οι ώρες επικοινωνίας ισχύουν μόνο κατά την περίοδο διδασκαλίας. Στην εξεταστική περίοδο παρακαλώ επικοινωνήστε με email.

 

 

Η Λητώ Ιωακειμίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια επί θητεία στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος. Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης - Paris IV, εργάστηκε στο Α.Π.Θ. (2004-2011) και στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συγκριτική Φιλολογία και τα ρεύματα της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, και ιδιαίτερα στο λογοτεχνικό μύθο, στην ιδεολογία και τις μορφικές αναζητήσεις της λογοτεχνίας του μοντερνισμού και στα ζητήματα διακαλλιτεχνικότητας (ειδικότερα λογοτεχνίας - εικαστικών τεχνών). Πρόσφατες αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις:

  • «Ο μύθος από την πολιτισμική στη λογοτεχνική μνήμη: αναγνώριση, ταξινόμηση, γραφή», στο Γραφές της μνήμης. Σύγκριση - αναπαράσταση - θεωρία, Εκδόσεις  Gutenberg (υπό έκδοση),
  • « Structures dramatiques et sacralisation du monde en amphitheatre dans Un beau tenebreux de Julien Gracq », στο Roman et theatre, Une rencontre intergenerique dans la litterature francaise, Παρίσι, εκδ. Classiques Garnier, 2010,
  • «Πέρα από την εξύμνηση της διασταύρωσης: Η σύγχρονη θεωρητική διεύρυνση της Συγκριτικής Γραμματολογίας και οι προοπτικές της», στο Χώρες της θεωρίας, Ιστορία και γεωγραφία των κριτικών αφηγημάτων, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2010,
  • «Οι Δουβλινέζοι του Τζέημς Τζόυς και οι Τρεις Γυναίκες του Κοσμά Πολίτη: Από το ρεαλισμό στην αποτύπωση της πραγματικότητας», Το Διήγημα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες, Εκδόσεις Gutenberg, 2009.
  • Ζυλ Λαφόργκ, Θρυλικές ιστορίες με ηθικό δίδαγμα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2008 (επιλογή κειμένων, μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια).