Αρχική » Τομείς » Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας » Μέλη ΔΕΠ ΜΝΕΦ Βιογραφικά » Anna Tzouma

Άννα Τζούμα

Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας

atzouma[at]phil.uoa[dot]gr

 

Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας
ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου
157 03 Αθήνα
Τηλ.: +30-210-7277634 (Κυψέλη 604)

Ώρες επικοινωνίας: Συνάντηση κατόπιν επικοινωνίας μέσω email.

Οι ώρες επικοινωνίας ισχύουν μόνο κατά την περίοδο διδασκαλίας. Στην εξεταστική περίοδο παρακαλώ επικοινωνήστε με email.

 

 

Η Άννα Τζούμα είναι Καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στο χώρο της Κοινωνιοσημειωτικής, της Αφηγηματολογίας και της Ερμηνευτικής. Υποστηρίζει τη σύζευξη της Θεωρίας της Λογοτεχνίας με την Πολιτισμική Κριτική και τα ερευνητικά ζητήματα που την απασχολούν είναι η κατασκευή του έθνους, των πολιτισμικών και εθνικών ταυτοτήτων και του λογοτεχνικού κανόνα. Διηύθυνε τη σειρά «Θεωρία, Μεθοδολογία, Κριτική» στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχει κάνει τη μεταφραστική και φιλολογική επιμέλεια σε πολλές ελληνικές μεταφράσεις ξένων θεωρητικών της λογοτεχνίας (Todorov, Compagnon, Eagleton, Culler κλπ). Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει προσκληθεί και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (Sorbonne, Cambridge, Oxford, Comlutense, Salamanka, Padova, Βιέννη κ.ά.).

Βιβλία της: Η διπλή ανάγνωση του κειμένου. Για μια κοινωνιοσημειωτική της αφήγησης (1991), Εισαγωγή στην αφηγηματολογία (1994), Ερμηνευτική: Από τη βεβαιότητα στην υποψία (2006), Εκατό Χρόνια Νοσταλγίας: το αυτοβιογραφικό αφήγημα έθνος (2007), Ελληνική και Ελληνόγλωσση Βιβλιογραφία Θεωρίας Λογοτεχνίας και Πολιτισμικής Κριτικής 1957-2006. Α΄ τόμος: αυτοτελή δημοσιεύματα (CD ROM 2007).