Αρχική » Προβολή εκδήλωσης από πρώτη σελίδα

Προβολή εκδήλωσης από πρώτη σελίδα

29.11.2021

e-Σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ - Γεωργία Αγγελοπούλου (ΕΚΠΑ)

Τετάρτη 01/12/2021, 18:30, διαδικτυακά

Ο Τομέας Γλωσσολογίας σας προσκαλεί στην ομιλία της Γεωργίας Αγγελοπούλου (ΕΚΠΑ) με θέμα "Οι παύσεις και τα λάθη στον λόγο αφασικών και μη αφασικών ομιλητών ως ένδειξη νοητικών διεργασιών".

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.30, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mff88c8e35b135ed273e3308e83a9db99

Password: M3Ns3W6pMqR

Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια των e-σεμιναρίων που διοργανώνονται από τον Τομέα Γλωσσολογίας με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας.

Το πρόγραμμα όλων των ομιλιών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021) βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas-glwssologias/seminaria.html

Περίληψη

Αν και η παραγωγή της ομιλίας φαίνεται να συμβαίνει αβίαστα, διαφορετικοί νοητικοί και κινητικοί μηχανισμοί αλληλεπιδρούν για την επίτευξή της. Ειδικότερα, έχει υποστηριχθεί ότι οι σιωπηρές παύσεις που διακόπτουν τη ροή του προφορικού λόγου δεν εμφανίζονται τυχαία, αλλά συνδέονται με συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες, όπως η οργάνωση και ο σχεδιασμός των προτάσεων, αλλά και η ανάσυρση και εύρεση της κατάλληλης λέξης-στόχου από το νοητικό λεξικό. Η ομιλία εστιάζει στη λειτουργία των σιωπηρών παύσεων σε υγιείς ομιλητές και σε ασθενείς με αφασία κατά τη χρόνια φάση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε δύο διακριτά είδη αφήγησης. Τα αποτελέσματα εκτεταμένης έρευνας σε γλωσσικά, νευροψυχολογικά και νευροανατομικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαφορετικά είδη αφήγησης σχετίζονται με διακριτές νοητικές λειτουργίες, που υποστηρίζονται από διαφορετικές ανατομικές δομές, και επομένως οι σιωπηρές παύσεις όντως αντικατοπτρίζουν νοητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την εκφορά του προφορικού λόγου.