Αρχική » Προβολή εκδήλωσης από πρώτη σελίδα

Προβολή εκδήλωσης από πρώτη σελίδα

07.12.2021

e-Σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ - Δέσποινα Παπαδοπούλου (ΑΠΘ)

Τετάρτη 08/12/2021, 18:30, διαδικτυακά

Ο Τομέας Γλωσσολογίας σας προσκαλεί στην ομιλία της Δέσποινας Παπαδοπούλου (ΑΠΘ) με θέμα "Η επεξεργασία αμφίσημων αντωνυμιών στην Ελληνική". Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.30, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m7eed4c6c886a09c9d62a493a1bcc4514

Password: 3Y9VhSKKdT5

Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια των e-σεμιναρίων που διοργανώνονται από τον Τομέα Γλωσσολογίας με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας. Το πρόγραμμα όλων των ομιλιών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021) βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas-glwssologias/seminaria.html

Περίληψη

Σε αυτή την ομιλία θα εξετάσουμε την επεξεργασία, ερμηνεία και την παραγωγή αμφίσημων αντωνυμιών σε θέση υποκειμένου στην Ελληνική. Ειδικότερα, θα παρουσιάσουμε χρονομετρικές και μη χρονομετρικές πειραματικές έρευνες που έχουν μελετήσει την κατανόηση αμφίσημων αντωνυμιών σε ποικίλα περιβάλλοντα και θα συζητήσουμε τα ευρήματα στο πλαίσιο σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων, όπως PAS κ.ά. Επίσης, θα αναφερθούμε στην παραγωγή λόγου μέσω ενός σώματος κειμένου και θα περιγράψουμε το πλαίσιο επισημείωσης για την αναφορά αμφίσημων αντωνυμιών, καθώς και τα αποτελέσματα σε σχέση με τον αντωνυμικό τύπο αλλά και τις ιδιότητες των αντικειμένων αναφοράς. Τέλος, θα συγκρίνουμε δεδομένα από γλώσσες κενού υποκειμένου και θα συζητήσουμε τις διαφορές τους ως προς τα αναφορικά μοτίβα των αντωνυμιών.