Αρχική » Προβολή εκδήλωσης από πρώτη σελίδα

Προβολή εκδήλωσης από πρώτη σελίδα

20.06.2022

Απώλεια Peter Mackridge

Ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Βρετανού νεοελληνιστή Peter Mackridge, Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ακούραστος μελετητής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του Διονυσίου Σολωμού, του Κ.Π. Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη, του Κοσμά Πολίτη, συγγραφέας σημαντικών μονογραφιών για τη νεοελληνική γλώσσα, μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Γεωργίου Βιζυηνού, του Παντελή Πρεβελάκη και του Τίτου Πατρίκιου, ο Peter Mackridge αφιέρωσε τη ζωή του στις νεοελληνικές σπουδές και θεωρούσε πάντα την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην ιστορική εξέλιξη του νεότερου ελληνισμού αλλά και τη συμβολή του στη βαθύτερη κατανόηση του νεοελληνικού πολιτισμού και την προβολή του στη διεθνή κοινότητα, του απένειμε την ελληνική υπηκοότητα τον Μάρτιο του 2022.

Η επιστημονική προσφορά, η ευρυμάθεια, το ήθος, το ουμανιστικό πνεύμα και η σεμνότητα του Mackridge αποτελούν πρότυπο για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φάρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανθρωπιστικές σπουδές δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως.