Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Φιλολογίας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Κυψέλη 735, 7ος όροφος
Τηλ. 210 727 7620
ΦΕΚ ΙΔΡΥΣΗΣ 2727/4-8-2017 τ. Β'

Διευθύντρια

Γραμματική Κάρλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, gkarla@phil.uoa.gr

Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών

Το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών ιδρύθηκε τον Αύγουστο 2017  και αποτελεί απόρροια του οράματος και της άοκνης προσπάθειας του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Α. Ι. Βοσκού.

Στόχος του ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ είναι να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Κυπριακής Γραμματείας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Θα εξετάζονται, σε σύγκριση και με τα άλλα έργα της ελληνικής γραμματείας, η λόγια και η δημώδης γραμματεία της Κύπρου, οι συγγραφείς, οι επιδράσεις που αυτοί δέχθηκαν και άσκησαν, η χειρόγραφη και η εκδοτική παράδοση των κειμένων, η γλώσσα, η εξέλιξη των λογοτεχνικών ειδών, οι διακειμενικές σχέσεις, η προφορική παράδοση, αλλά και οι ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώθηκε και άνθησε ο ελληνικός πολιτισμός στην Κύπρο, τα διαχρονικά ήδη και έθιμα κ.ά., με έμφαση και στη συμβολή της Κύπρου στην εξέλιξη του όλου ελληνικού πολιτισμού.

 Επιμέρους σκοποί του ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ είναι :

  1. Η σχεδίαση, ανάπτυξη, διάχυση και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς και η σχεδίαση και υλοποίηση μεθοδολογικών προτύπων και υποδειγματικών διδασκαλιών, με επίκεντρο τις σύγχρονες επί του ζητήματος απαιτήσεις.
  2. Η συγκρότηση αρχείων και συλλογών υλικού τεκμηρίωσης, καθώς και η διάσωση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση ερευνητικών πηγών.
  3. Η συγκρότηση εξειδικευμένης ερευνητικής βιβλιοθήκης, με υλικό σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή.
  4. Η συγκρότηση ερευνητικών ομάδων αποτελούμενων από διδάσκοντες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με στόχο την ερμηνευτική διερεύνηση εξειδικευμένων ή και ευρύτερης εμβέλειας ζητημάτων που αφορούν στις Κυπριακές Μελέτες.
  5. Η εκπόνηση ερευνητικών έργων και προγραμμάτων, αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  6. Η οργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, συμποσίων και συνεδρίων.
  7. Η ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς, πολιτισμικούς και συναφείς επαγγελματικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  8. Η ανάπτυξη εκδοτικής δραστηριότητας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.